divendres, 16 d’abril del 2010

En el 75è aniversari del Partit Republicà d'Esquerra


El 17 d'abril de 2010 es compleixen 75 anys de la fusió dels partits republicans catalans que van conduïr a la creació del PRE. En un moment de censura i dificultats per als partits d'esquerres a causa de la repressió conseqüència dels fets d'octubre de l'any anterior, el 17 d'abril de 1935 es formalitza al Passeig de Gràcia de Barcelona la fusió del Partit Radical Socialista Català amb Esquerra Nacional a Catalunya; del qual el seu líder Faustí Ballvé Pellicer en fou escollit primer president, malgrat que la força majoritària del PRE provenia dels nuclis radicalsocialistes tarragonins fidels a Marcel·lí Domingo.

Poc s'ha escrit i molt poc es coneix del nostre partit, eclipsat per la rivalitat amb Esquerra Republicana de Catalunya durant els anys 30, el cert és que el PRE va ser el partit majoritari a les terres de l'Ebre i fou molt important a les comarques tarragonines fins a la guerra civil; però les conseqüències de la guerra van truncar el futur de la jove branca autònoma d'Izquierda Republicana a Catalunya.

Malgrat tot, el PRE va lluitar per a mantenir-se en primera línia política. Pocs ho recorden, però el PRE va participar al Front popular, obtenint 3 diputats a les corts de la República: Marcel·lí Domingo, Faustí Ballvé i Ramón Nogués i Biset. La guerra i l'exili van marcar el declivi del PRE, malgrat que es va mantenir una mínima activitat política i el partit va participar en el Consell Nacional de la Democràcia Catalana, així com en les principals institucions republicanes a l'exili.

Després de tants anys i malgrat les dificultats i els escassos mitjans, tornem a ser a les llistes electorals, tornem a ser a la palestra política, més convençuts que mai de la nostra capacitat d'oferir un projecte seriós a la ciutadania, i de que les nostres idees tenen el potencial d'arribar a tothom i de ser un exemple de regeneració política, però sobretot convençuts de la necessitat d'un partit format per ciutadans honestos i compromesos amb la lluita per la Tercera República i tot el que aquesta representa.

En aquest aniversari cal expressar l'agraïment als companys i companyes, afiliats, simpatitzants i amics, que ens han ajudat, i que col·laboren dia a dia perquè el PRE, malgrat la seva modèstia, sigui cada vegada un partit més fort i consolidat a Catalunya. La seva constància, idealisme i honestedat republicanes són exemple del que han de ser les virtuts cíviques a les quals els republicans aspirem, l'antítesi del que la classe política actual representa.

Avui, davant la necessitat cada cop més clara d'un canvi de règim que suposi a més a més un canvi estructural del nostre sistema polític i econòmic, basat encara en rèmores del franquisme, la Tercera República es configura com un horitzó possible de transformació, que sols será possible des de la lluita política i social ciutadana. Com a partit netament republicà, federalista i d'esquerres, el PRE, agermanat amb Izquierda Republicana, i col·laborant amb les forces d'esquerres de Catalunya i sent present a les principals convocatòries electorals, vol representar a Catalunya aquest projecte tan necessari, i seguirà treballant perquè la 3ª República sigui una realitat el més aviat possible.



Llibertat, Igualtat, Fraternitat



Ramiro Gil Morel
Coordinador General del Partit Republicà d'Esquerra

Comparteix-ho