dijous, 18 de novembre del 2010

Que cal fer per eliminar la corrupció? Les nostres propostes


Avui en dia, en més o menys mesura, hi ha un cansament a la societat amb la classe política actual pel fet que s'ha estès la sensació que, entre altres coses, la política és una eina que utilitzen algunes persones per enriquir-se a si mateixos i als que els envolten, utilitzant els diners de tots, i gestionant-los d'una manera que no farien mai amb els seus propis béns. Corrupció urbanística, tràfic d'influències, malbaratament, arbitrarietat en la presa de decisions, nepotisme, etc ... són algunes de les pràctiques negligents i fraudulentes que veiem que esquitxen als partits polítics majoritaris cada poc temps.

Per tot això, els candidats del PRE hem assumit un codi ètic de bones pràctiques i actituds per a càrrecs públics, descrit a continuació, que complirem estrictament en cas de ser elegits, per portar al Parlament una nova forma de realitzar la gestió d'allò públic sense deixar-nos portar per un altre interès que no sigui el general.
Nosaltres, que som un partit amb un projecte polític i unes propostes serioses, que mostrem el nostre programa polític com farem aquest dissabte a l’acte convocat a Tarragona, tenim un compromís de caire étic i republicà amb el bon funcionament de la societat, i proposem arribar a unes quotes de les més altes d’Europa en transparència i bona gestió pública.
Considerem que cal una actitud de tolerància 0 amb els abusos de membres electes de l’administració pública  i per això fa falta prendre mesures dràstiques, radicals si es vol dir, per preservar l'integritat, honestitat i imparcialitat dels càrrecs públics.

- Qualsevol compra que realitzin les administracions públiques ha d'estar executada a preus de mercat i incloure, necessàriament, almenys tres ofertes de proveïdors diferents, per poder triar la més baixa. Ningú admetria a casa una despesa desproporcionada i sense cap justificació, i no ho hem consentir en les administracions públiques, de manera que cal crear els mecanismes adequats per a evitar-ho.

- Transparència total de les administracions públiques: Qualsevol decisió presa per un funcionari públic dins del compliment de la seva professió ha de ser coneguda per la resta de ciutadans, excepte per qüestions relacionades amb la seguretat. Cap membre de les administracions públiques ha de poder negar-se a satisfer les necessitats d'informació no només dels periodistes sinó dels votants també, per que quasevol decisió es pugui controlar. Així es pot evitar l'arbitrarietat en les decisions, o que es prenguin buscant més un benefici privat que el benefici general, així es preservarà l'assumpció de l'interès públic de forma eficaç.

- Els membres de l'administració pública no haurien de contreure obligacions ni financieres ni de cap altra naturalesa amb persones, organitzacions , o empreses que pugin condicionar el desenvolupament de la seva actuació pública.

- El personal de l'administració pública hauria de tenir l'obligació de declarar quasevol interès privat que pugi tenir relació amb les seves activitats públiques, per prevenir conflictes d'interessos.

- Absència de càrrecs de designació política: actualment a Catalunya hi ha un elevat nombre de càrrecs pels quals la designació ha estat realitzada sense cap criteri de mèrits. Proposem que per cobrir el lloc dels alts càrrecs de les administracions públiques es generalitzin proves objectives per optar a aquestes posicions, en lloc de realitzar-se per designació partitocràtica, designant-se aquests càrrecs per mèrits propis.

- Lligar la remuneració dels polítics a factors económics mesurables con l'IPC, i que allunin l'intervenció dels propis polítics per decidir els seus propis sous.

- Redacció per a tots els organismes públics codis de conducta per incorporar aquest principis, fomentar-los especialment amb orientació i formació en aquests àmbits, i organitzar un sistema de revisió del compliment independent. Promoure l'unificació dels codis de conducta de les administracions públiques.

- Per preservar l'autoritat del Parlament de Catalunya, s'hauria de prohibir rebre cap mena de donatiu, regal o sou d'empreses que pugin influenciar en les seves decisions.

- Actitud laica: els candidats del PRE no participarem en actes de caràcter confessional com a representants electes del poble, adoptant una postura laica davant les manifestacions religioses.

Luis Iglesias Pérez
Cap de llista del PRE-IR a Tarragona

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Suposo que has agafat moltes idees de Finlàndia.

http://www.elsentidodelavida.com/2010/11/asi-lucha-finlandia-contra-la.html

Creus que seria possible adoptar-les totes? Per exemple, treure els alcaldes i posar-hi un funcionari (City Manager)

Luis Iglesias ha dit...

Bon dia,

les bases per la nostra proposta estàn agafades de les millors polítiques de transparència que hi ha a altres països europeus, com el Regne Unit o Finlàndia.

Hi hauria que estudiar com fer la seva aplicació a les nostres institucions; en quasevol cas tota idea que sigui per reduir la corrupció a les institucions mereix ser tinguda en consideració.

Salut i República

Luis Iglesias

Comparteix-ho